Archívum: 2007 2006 2005 2004 2003 2002

Adventköszöntõ

2006. december 19.

Negyedik alkalommal rendezte meg "Adventköszöntõ" mûsorát a Csornai Nevelési és Oktatási Központ. A program lehetõséget biztosított arra, hogy az integrált intézmény valamennyi területe bemutatkozzon. A mûsorban az ünnephez kapcsolódó versek, dalok mellett a népi hagyományokat is bemutatták..

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei Gyõr-Sopron megyében

2006. október 26.

Gyõrben került sor a megye történelemtanárainak részvételével a fenti konferenciára. A konferencia keretében hirdették ki a "Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza" címû megyei 1956-os helytörténeti pályázat eredményeit. Az elsõ helyet a csornai Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola tanára, Szalay Balázs nyerte el. Ugyancsak a konferencia keretében mutatták be "Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei Gyõr-Sopron megyében" címet viselõ dokumentum-gyûjteményt.

 

Szalay Béla: Mi döriek is ott voltunk ...

2006. október 21.

 
Október 21-én ünnepi szentmise keretében emlékeztek meg a döri templomban a forradalom évfordulójáról. Ezen alkalommal mutatták be Szalay Béla nyugalmazott iskolaigazgató könyvét, melyben a község második világháborús katonáinak, áldozatainak állít emléket. A könyv címe: Mi döriek is ott voltunk a Magyar Királyi Honvédségben és hadifogságban

 

A forradalom középiskolás ünnepe

2006. október 20.

A csornai középiskolák és az Arany János Szakiskola, valamint a Széchenyi István Körzeti Általános Iskola felsõs diákjai október 20-án reggel emlékeztek meg a csornai forradalmárok Szent István téri emléktáblájánál a forradalom 50. évfordulójáról.

Ünnepi beszédet Szalai Balázs, a forradalmi események történetének helyi kutatója, a Hunyadi János Gimnnázium és Szakközépiskola tanára mondott.

 

Vetélkedõ az 1956-os forradalomról

2006. október 19.

A csornai Városi Könyvtár az 1956-os forradalom évfordulójának tiszteletére vetélkedõt rendezett a megye és a város forradalmi eseményeirõl. Az általános iskolások között a rábacsanakiak (balra), a középiskolások között a Szilágyi Erzsébet Középiskolai kollégium csapata (jobbra) bizonyult legjobbnak. A második helyet a Hunyadi János Gimn. és Szakközépiskola triója szerezte meg (balra lent).
Egyéni verseny is zajlott. Irodalmi alkotással lehetett pályázni a forradalom témakörébõl. A legjobbnak a Hunyadi János Gimnnázium és Szakközépiskola tanulója, Kóbor Alexandra bizonyult (jobbra).

 

Tuba László elõadása Gyõr-Sopron megye 1956-os eseményeirõl

2006. október 3.

Tuba László, a megyei könyvtár igazgatója tartott elõadást az 1956-os forradalom Gyõr-Sopron megyei - akkor így hívták - eseményeirõl a Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola könyvtárában.

 

Ki kicsoda Gyõr-Moson-Sopron megye helyismereti kutatásában?

2006. szeptember 13.

A Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár kiadásában és Mennyeiné Várszegi Judit szerkesztésében jelent meg, s a fenti napon mutatták be a könyvet. A kiadvány 302 személy életrajzi és publikációs tevékenységének adatait tartalmazza. Hasznos olvasmány mind a téma iránt érdeklõdõk, mind a helytörténeti kutatással foglalkozók számára.
 

 

Pájer Imre: Jobaháza

2006. augusztus 20.

 
Jobaháza község önkormányzatának kiadásában jelent meg Pájer Imre: "Jobaháza - adalékok a község történetéhez" címû mukája. A 88 oldal terjedelmû, B/5-ös formátumú tanulmány bepillantást nyújt a közel 650 éves település múltjába, lakóinak életébe.

 

Szülõföldünk megyei honismereti pályázat eredményhirdetése - Gyõr

2006. augusztus 17.

A "Szülõföldünk megyei honismereti pályázat eredményhírdetése során a csornai Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola tanulói közül
"Ifjúsági dijat" kapott Tóth Szabina (jobbra fent), könyv-jutalomban részesült Andorka Szabina (balra), Nagy Georgina (jobbra) és Koloszár Kincsõ (nincs róla fotó).
Csorna polgárai közül könyvjutalomban részesült Borsodi Petra és helytörténeti felnõtt kategóriában I. díjat kapott Kovács Károly.

 

XXXIV. Országos Honismereti Akadémia - Szekszárd

2006. július 3-7.

Képeink az az akadémia rendezvényein készültek, s elsõsorban a Gyõr-Moson-Sopron megyei résztvevõket örökítették meg.
 

 

35 éve város Csorna

2006. június 16-18.

Csorna várossá nyilvánításának 35. évfordulóján elõször a Csornai Csatáról emlékeztek meg. A Rákóczi iskola diákjai elevenítették fel az ütközetet.
A megemlékezést Kovács Tamás, a Kmety Társaság elnöke tartotta, majd Szalai Balázs adta át a Szülõföldünkért Egyesület pályázatának díjait.
Az évfordulós ünnepségen Kiss Péter miniszter mellett részt vettek a testvérvárosok delegációi (polgármesterei) is.

 

XLIX. Országos Néprajzi Gyûjtõpályázat

2006. június 3.

 
A Néprajzi Múzeumban rendezték meg az országos pályázat eredményhirdetését. Szép rábaközi siker született. A beledi Pallagh Jánosné a felnõttek közt negyedik helyezést ért el. A bogyoszlói Tóth Szabina, a csornai Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola tanulója az ifjúsági kategóriában dicsérõ oklevélben részesült.

 

A Csornai Csata emléknapja

2006. június 13.

A Csornai Nevelési és Oktatási Központ diákjai ez évben is a csornai csata napján emlékeztek meg a gyõztes ütközetrõl.

A megemlékezés szónoka Kovács Tamás, a Kmety Társaság elnöke volt.

 

Rábaközi Nap

2006. április 26.

Ez évben is megrendezte a csornai Hunyadi gimnázium projektnapját. Témája a Rábaköz volt.
Az osztályok mûsorral léptek fel. Lehetett hímezni, csuhé fonást készíteni, agyagozni, stb. A program rábaközi táncházzal, s az eredmények ismertetésével zárult.

 

Varga Lajos Dániel: Jégbõl oázis

2006. április 25.

 

Varga Lajos újságíró, a rábaközi Sobor község szülötte, új, tõle szokatlan mûfajjal jelentkezett olvasóinál, egy verseskötettel.

A csornai városi könyvtárban redezett bemutatón Ihászné Sebján Mária, a mûvelõdési központ igazgatója beszélgetett a szerzõvel a kötet születésérõl. A kötetbõl válogatott verseket a Szilágyi Erzsébet Középiskolai Kollégium diákjai szavalták el, a szép számú érdeklõdõ megelégedésére.

 

Kisfaludy Napok Diákfesztivál

2006. március

Jelentõs sikert hozott a Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola diákjainak a Kisfaludi Napok idei helytörténeti és honismereti pályázata. Ketten értek el arany, ketten ezüst és egy tanuló bronz fokozatot.

(Alább láthatók a díjkiosztón készült képek. Hiányzik Nagy Georgina 13. B. osztályos, arany fokozatot elért tanuló fotója.)

 

Tóth Szabina 12. B.; arany fokozat és különdíj

Andorka Szabina 9. C.; ezüst fokozat

Koloszár Kincsõ 9.C.; ezüst fokozat

Takács Alexandra 9.C.; bronz fokozat

 

Csornai Nevelési és Oktatási Központ: ÉVKÖNYV 2004-2005

2006. február 23.

A Csornai Középiskola, Kollégium, Alapfokú Muvészetoktatási és Általános Iskola, Óvoda (rövidített neve: Csornai Nevelési és Oktatási Központ) megjelentette második évkönyvét. Az évköny számba veszi a nevelési és oktatási központ intézményeinek éves munkáját, eredményeit.

Bízunk a folytatásban. Reméljük, hogy a jelenlegi, a 2005-2006-os tanévrõl is sikerül egy hasonló összefoglalót közreadni.

 

 

Kisalföld népmûvészete kiállítás

2006. február 9.

Csorna város könyvtárának kiállítótermében Papp József polgármester, országgyûlési képviselõ köszöntõ szavai után Dr. Medgyasszay László országgyûlési képviselõ méltatta a kiállító mûvészek érdemeit.
 
Ángyán Csilla népmûvész munkái